Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση / Κανονισμός 575/2013 ('CRR') - Οδηγία 2013/36/ΕΕ ('CRD IV')
Προληπτική ρυθμιστική παρέμβαση και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων | Εξυγίανση μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων | Συστήματα εγγύησης καταθέσεων | |
---|---|---|---|
Ευρωπαϊκοί «Ενιαίοι Μηχανισμοί» | Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ('SSM') | Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης ('SRM') και Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης ('SRF') | Πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων |
Εφαρμοστέο δίκαιο ('Single Rulebook') | Κανονισμός 575/2013 ('CRR') - Οδηγία 2013/36/ΕΕ ('CRD IV') | Οδηγία 2014/59/ΕΕ για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων ('BRRD') | Οδηγία 2014/49/ΕΕ για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων ('DGSD') |
νομικές πράξεις Κανονισμοί
της Επιτροπής Τεχνικά πρότυπα &
κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ Κείμενα
διαβούλευσης
Κείμενα διαβούλευσης
Στο πλαίσιο της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ ('CRD IV') και του Κανονισμού 575/2013 ('CRR'), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ανέθεσαν στην ΕΒΑ την κατάρτιση ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, εκτελεστικών τεχνικών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για την εξειδίκευση μεγάλου αριθμού διατάξεων των προαναφερθεισών νομοθετικών πράξεων.
Η ΕΒΑ θέτει τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων και τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών σε δημόσια διαβούλευση για μία περίοδο (συνήθως) τριών (3) μηνών. Μετά το τέλος της περιόδου διαβούλευσης, η ΕΒΑ εκδίδει τις κατευθυντήριες γραμμές και υιοθετεί τα τελικά σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων και τα τελικά σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, τα οποία υποβάλλει στη συνέχεια προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων και τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών, τα οποία βρίσκονται σε διαβούλευση ή για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και εκκρεμεί η υιοθέτηση από την ΕΒΑ των τελικών σχεδίων.
Στις 18 Απριλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε προς διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την επανυποβολή ιστορικών δεδομένων, σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο αναφορών.
Σκοπός των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών είναι ο σχηματισμός μιας ενιαίας προσέγγισης σε ό,τι αφορά την επανυποβολή ιστορικών δεδομένων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που έχουν εντοπιστεί σφάλματα, ανακρίβειες ή άλλες μεταβολές στα δεδομένα που είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με το πλαίσιο αναφορών για την εποπτεία και την εξυγίανση που έχει αναπτύξει η ΕΒΑ.
Η ως άνω διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου.
Στις 21 Μαρτίου 2023 η ΕΒΑ δημοσίευσε κείμενο διαβούλευσης αναφορικά με το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/453 όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις υποβολής αναφορών σχετικά με τους κινδύνους αγοράς (Consultation on draft ITS amending Regulation (EU) 2021/453 with regard to the specific reporting requirements for market risk).
Εν όψει της έναρξης εφαρμογής του αναθεωρημένου χαρτοφυλακίου συναλλαγών (FRTB) στην Ε.Ε., οι προτάσεις του κειμένου της διαβούλευσης συμπληρώνουν ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις αναφορών. Στόχος είναι η παροχή των απαραίτητων δεδομένων προς τους επόπτες, για την παρακολούθηση της ενσωμάτωσης των προσεγγίσεων FRTB από τα πιστωτικά ιδρύματα και της συμμόρφωσής τους με τις απαιτήσεις περί ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς. Σύμφωνα με την ΕΒΑ, οι τροποποιήσεις αποτυπώνουν τα στοιχεία αναλογικότητας που εμπεριέχονται στον CRR.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 20η Ιουνίου 2023.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε κείμενο διαβούλευσης για την αναθεώρηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/451 της Επιτροπής όσον αφορά την υποβολή εποπτικών αναφορών σχετικά με τον επιτοκιακό κίνδυνο του τραπεζικού χαρτοφυλακίου (Interest Rate Risk in the Banking Book – IRRBB).
Σκοπός της εν λόγω αναθεώρησης είναι η αποτελεσματική παρακολούθηση από τους επόπτες του IRRBB κινδύνου των ιδρυμάτων και της εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων που δημοσίευσε η EBA τον Οκτώβριο του 2022 , λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας.
Η ως άνω διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου 2023.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), έθεσε σε διαβούλευση το κείμενο για την επικαιροποίηση των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για τη διενέργεια της εποπτικής συγκριτικής αξιολόγησης των εσωτερικών προσεγγίσεων (benchmarking) για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για το έτος 2023.
Αναφορικά με τον πιστωτικό κίνδυνο, τα υποδείγματα δεν φέρουν αλλαγές, ενώ ούτε και τα πεδία δεδομένων έχουν αλλαγές. Παράλληλα, παρέχονται διευκρινίσεις στις Οδηγίες του Παραρτήματος 4. Όσον αφορά τον κίνδυνο αγοράς, προτείνεται η επέκταση της συλλογής δεδομένων για τα νέα χρηματοπιστωτικά μέσα (instruments) και χαρτοφυλάκια, ενώ τέλος δεν υπάρχουν αλλαγές και στο υπόδειγμα του IFRS9.
Τα εν λόγω ITS προβλέπονται στο άρθρο 78 της Οδηγίας 2013/36 (CRD), όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η ανωτέρω διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), έθεσε σε διαβούλευση το κείμενο των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων (ΙTS) αναφορικά με την κατάταξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων (ECAI) για την τιτλοποίηση απαιτήσεων.
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις παρέχονται πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται για τιτλοποιήσεις απαιτήσεων στο πέμπτο κεφάλαιο του κανονισμού 575/2013, ενώ παράλληλα γίνεται η προσαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού 2016/1801 στις πρόσφατες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου της τιτλοποίησης απαιτήσεων. Επιπροσθέτως, γίνεται και επικαιροποίηση των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων με σχετική τροποποίηση του πίνακα κατάταξής τους.
Η ανωτέρω διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Στις 28 Μαΐου 2021, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), έθεσε σε διαβούλευση τα επικαιροποιημένα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα (ITS) για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με την έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων στον κίνδυνο επιτοκίου (interest rate risk exposures), στο πλαίσιο των δημοσιοποιήσεων του Πυλώνα 3.
Με τα εν λόγω ITS επιδιώκεται η ενίσχυση της διαφάνειας αναφορικά με τη διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου από τα πιστωτικά ιδρύματα και η επίδραση των μεταβολών των επιτοκίων στην οικονομική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Νομική βάση για τα ανωτέρω εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα είναι το αρ. 434α του κανονισμού 575/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ώστε να διευκολύνει τη συμμόρφωση των πιστωτικών ιδρυμάτων με τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης που καθορίζονται στο αρ. 448 του ιδίου κανονισμού.
Καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης είναι η 30η Αυγούστου 2021.
Στις 2 Μαρτίου 2018, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τα σχέδια οδηγών σχετικά με τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου και της επάρκειας ρευστότητας (ICAAP και ILAAP).
Η ΕΚΤ καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τυχόν σχόλια επί των σχεδίων αρχών που στηρίζουν τις προσδοκίες της σχετικά με τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου (ICAAP) και τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης της επάρκειας ρευστότητας (ILAAP) μέχρι τις 4 Μαΐου 2018.
Στο πλαίσιο της υποχρέωσης που καθιερώθηκε βάσει του άρθρου 78 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ (CRD IV) (άρθρο 70 ν. 4261/2014) για τη συγκριτική αξιολόγηση από τις εποπτικές αρχές των εσωτερικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν τα ιδρύματα για τον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων για τον πιστωτικό κίνδυνο και τους κινδύνους αγοράς, στις 19 Δεκεμβρίου 2017, η EBA έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων (ITS) για την τροποποίηση του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2070 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για τα υποδείγματα, τους ορισμούς και τις λύσεις πληροφορικής που θα χρησιμοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα κατά την υποβολή αναφορών στην EBA και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές».
Η εν λόγω πρωτοβουλία της EBA οφείλεται στην επικείμενη συγκριτική αξιολόγηση των εσωτερικών προσεγγίσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων εντός της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί από την EBA εντός του 2019. Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ως στόχο την προώθηση μιας ενιαίας και συνεκτικής ερμηνείας και εφαρμογής των απαιτήσεων υποβολής αναφορών από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εντός της ΕΕ.
Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 η EBA έθεσε σε διαβούλευση κείμενο σχετικά με την εφαρμογή εντός της ΕΕ του αναθεωρημένου ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση από τα πιστωτικά ιδρύματα των κινδύνων αγοράς και του πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CCR), ενόψει των επικείμενων αλλαγών που περιλαμβάνονται στην πρόταση Κανονισμού για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (CRR).
Στο εν λόγω κείμενο παρουσιάζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες τεχνικές και επιχειρηματικές προκλήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με το FRTB (Fundamental Review of the Trading Book) και την τυποποιημένη προσέγγιση για τη διαχείριση του CCR. Επιπλέον, στόχος είναι η παροχή ορισμένων προκαταρκτικών απόψεων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να διευθετηθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα θέματα εφαρμογής ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώκεται η έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών.
Τέλος, στο εν λόγω κείμενο περιλαμβάνεται ένας «οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη των νομοθετικών πράξεων της EBA (ρυθμιστικά και εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές) σχετικά με το FRTB και τον CCR, δυνάμει της πρότασης Κανονισμού για την τροποποίηση του CRR.
Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου 2018.
Στις 31 Οκτωβρίου 2017, η EBA έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα πιστωτικά ιδρύματα και της εποπτικής σύγκλισης στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (SREP).
Η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Στις 31 Οκτωβρίου 2017, η EBA έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της διενέργειας των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress‐testing).
Η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Στις 31 Οκτωβρίου 2017, η EBA έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου επιτοκίου που απορρέει από ανοίγματα στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο (IRRBB) που προκύπτουν από δραστηριότητες εκτός χαρτοφυλακίου συναλλαγών (non‐trading book
activities).
Η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Στις 18 Ιουλίου 2017, η Μικτή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (EBA, EIOPA, ESMA) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για την τροποποίηση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1799 της Επιτροπής δυνάμει των άρθρων 136(1) και 136(3) του Κανονισμού 575/2013 (CRR) σχετικά με την κατάταξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικών αξιολογήσεων για τον πιστωτικό κίνδυνο.[1]
Μετά τη θέση σε ισχύ του προαναφερθέντος Κανονισμού, η ESMA προχώρησε αφενός στην ανάκληση της εγγραφής ενός Οργανισμού Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (ΟΑΠΙ), και αφετέρου στην προσθήκη πέντε νέων ΟΑΠΙ. Συνεπώς, με το εν λόγω σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων προτείνεται η ευθυγράμμιση του ως άνω Κανονισμού, προκειμένου να αντικατοπτρίζει την κατανομή των κατάλληλων συντελεστών στάθμισης πιστωτικού κινδύνου για τους νεοσυσταθέντες ΟΑΠΙ με παράλληλη κατάργηση της αναφοράς στον απογραφέντα ΟΑΠΙ.
Η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.
Την 1η Μαρτίου 2017, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων δυνάμει των άρθρων 181(3)(α) και 182(4) του Κανονισμού 575/2013 (CRR) σχετικά με την εξειδίκευση της φύσης, της σοβαρότητας και της διάρκειας μιας οικονομικής ύφεσης (nature, severity and duration of an economic downturn). Οι ρυθμίσεις του κειμένου διαβούλευσης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς εκτιμήσεων LGD και συντελεστών μετατροπής, αναμένεται να εφαρμοστούν από τα τέλη του 2020.
Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 29 Μαΐου 2017.
Τον Δεκέμβριο του 2013, η ΕΒΑ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικό σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων (ITS) με υποδείγματα για την υποβολή στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τα πρόσθετα εργαλεία παρακολούθησης της ρευστότητας (ΑΜΜ), μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν υπόδειγμα για τον πίνακα ληκτότητας (maturity ladder). Την 1η Μαρτίου 2016, η Επιτροπή υιοθέτησε τον εκτελεστικό Κανονισμό 2016/313 σχετικά με τα πρόσθετα εργαλεία παρακολούθησης της ρευστότητας στον οποίο, όμως, δεν περιλαμβανόταν το υπόδειγμα για το maturity ladder δεδομένου ότι η Επιτροπή έκρινε πως το εν λόγω υπόδειγμα έπρεπε να προσαρμοστεί στις ρυθμίσεις του κατΆ εξουσιοδότηση Κανονισμού 2015/61 για τον συντελεστή κάλυψης ρευστότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 Νοεμβρίου 2016, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων με το οποίο προτείνεται η καθιέρωση νέου υποδείγματος για το maturity ladder, ενώ επέρχονται μικρές αλλαγές στα υποδείγματα του εκτελεστικού Κανονισμού 2016/313.
Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 2 Ιανουαρίου 2017.
Στις 28 Οκτωβρίου 2016, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών δυνάμει του άρθρου 91(12) της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ (CRD IV) και του άρθρου 9(1) της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ (MIFID) αναφορικά με την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και άλλων κρίσιμων λειτουργιών των ιδρυμάτων. Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών εξειδικεύει τις απαιτήσεις που οφείλουν να πληρούν τα μέλη του ΔΣ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και οι επικεφαλής κρίσιμων λειτουργιών (διαχείριση κινδύνων, κανονιστική συμμόρφωση, εσωτερικός έλεγχος) σε ό,τι αφορά τα κριτήρια:
- της αφιέρωσης επαρκούς χρόνου για την άσκηση των καθηκόντων τους,
- των επαρκών ατομικών και συλλογικών γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών,
- της ειλικρίνειας, ακεραιότητας και ανεξάρτητης βούλησης,
- της ποικιλομορφίας (diversity) που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή των μελών του ΔΣ, και
- του επαρκούς προσωπικού και των επαρκών χρηματικών πόρων που αφιερώνονται για την εκπαίδευση των μελών του ΔΣ.
Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 28 Ιανουαρίου 2017.
Στις 28 Οκτωβρίου 2016, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών δυνάμει του άρθρου 74 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ (CRD IV) σχετικά με την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών που εκδόθηκαν το 2011 για την εσωτερική διακυβέρνηση των ιδρυμάτων. Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών εξειδικεύει τις ρυθμίσεις της CRD IV σχετικά με τη διακυβέρνηση των ιδρυμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά:
- τις αρμοδιότητες, τον ρόλο και την οργάνωση του ΔΣ και των επιτροπών του, και
- το πλαίσιο λειτουργίας των διευθύνσεων διαχείρισης κινδύνων, κανονιστικής συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου.
Η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2017.
Στις 4 Μαρτίου 2016, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για την τροποποίηση του εκτελεστικού Κανονισμού 680/2014 της Επιτροπής σχετικά με την υποβολή εποπτικών αναφορών (΅supervisory reportingΆ). Το εν λόγω σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων περιλαμβάνει τέσσερα υποδείγματα που πρέπει να υποβάλλουν τα ιδρύματα. Το πρώτο υπόδειγμα (Prudent valuation-Fair Values Assets and Liabilities) πρέπει να το υποβάλλουν όλα τα ιδρύματα, ενώ τα υπόλοιπα υποδείγματα πρέπει να υποβάλλονται μόνο από τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη βασική προσέγγιση.
Επίσης, το σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων της ΕΒΑ περιλαμβάνει συμπληρωματικές απαιτήσεις σχετικά με τα υποδείγματα (C 09.01 και C 09.02) για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 30 Μαρτίου 2016.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με:
- τα εσωτερικά stress-tests που διενεργούν τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα,
- την αξιολόγηση από τις εποπτικές αρχές των ανωτέρω stress-tests, και
- τα stress-tests που οφείλουν να διενεργούν οι εποπτικές αρχές δυνάμει του άρθρου 100 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ (΅CRD IVΆ) στο πλαίσιο του SREP.
Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 18 Μαρτίου 2016.
Στις 12 Νοεμβρίου 2015, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με τη μεταχείριση του κινδύνου προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης αντισυμβαλλομένου ( ΅CVA riskΆ) στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (΅SREPΆ).
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016.
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 124 του Κανονισμού 575/2013 ('CRR'), αναφορικά με τις τράπεζες που χρησιμοποιούν την τυποποιημένη προσέγγιση, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ορίσουν υψηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου για τα ανοίγματα που είναι εξασφαλισμένα με ακίνητη περιουσία (35% για τα ανοίγματα που είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα κατοικίας και 50% για ανοίγματα εξασφαλισμένα με εμπορικά ακίνητα), εφόσον το κρίνουν απαραίτητο για σκοπούς διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 164 του CRR, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ορίσουν υψηλότερες τιμές LGD για τα ανοίγματα που εξασφαλίζονται με ακίνητη περιουσία (άρθρο 164(5) του CRR).
Στο πλαίσιο αυτό, στις 6 Ιουλίου 2015, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για τον προσδιορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να λαμβάνουν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα προαναφερθέντα.
Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 6 Οκτωβρίου 2015.
Στις 26 Ιουνίου 2014, η ΕΒΑ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων δυνάμει της παρ. 6 του άρθρου 148, της παρ. 3 του άρθρου 150 και της παρ. 5 του άρθρου 152 του Κανονισμού 575/2013 ('CRR') αναφορικά με τη διαδοχική επέκταση της προσέγγισης εσωτερικών διαβαθμίσεων ('IRB approach') και τη μόνιμη μερική χρήση της τυποποιημένης προσέγγισης.
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 και αναμένεται η υιοθέτηση από την ΕΒΑ του τελικού σχεδίου ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων και η υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.