Επικαιρότητα

Έγκριση από την Επιτροπή της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για την απλοποίηση του πλαισίου της Ταξινομίας

Στις 4 Ιουλίου 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μία κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία περιλαμβάνει μία δέσμη τροποποιήσεων σε έτερες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (σχετικά με τις γνωστοποιήσεις ταξινομίας, το κλίμα και το περιβάλλον) για την απλούστευση της ταξινομίας της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Omnibus”.

Τα κύρια μέτρα απλούστευσης που ενέκρινε η Επιτροπή συνοψίζονται ως εξής:

  • Οι χρηματοπιστωτικές και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες απαλλάσσονται από την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας και της ευθυγράμμισης με την ταξινομία για οικονομικές δραστηριότητες που δεν είναι οικονομικά σημαντικές για τις δραστηριότητές τους. Για τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι δραστηριότητες θεωρούνται μη σημαντικές εάν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών εσόδων, κεφαλαιουχικών δαπανών (CapEx) ή λειτουργικών δαπανών (OpEx) μιας εταιρείας.
  • Για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι βασικοί δείκτες επιδόσεων, όπως ο δείκτης πράσινων στοιχείων ενεργητικού (GAR) για τις τράπεζες, απλουστεύονται και τους παρέχεται η δυνατότητα να μην υποβάλλουν λεπτομερείς ΒΔΕ ταξινομίας για δύο έτη.
  • Τα υποδείγματα υποβολής στοιχείων για την ταξινομία εξορθολογίζονται με τη μείωση του αριθμού των υποβαλλόμενων σημείων δεδομένων κατά 64 % για τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες και κατά 89 % για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες.
  • Απλουστεύονται τα κριτήρια για την «μη πρόκληση σημαντικής βλάβης» στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης που σχετίζεται με τη χρήση και την παρουσία χημικών ουσιών.

Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για έλεγχο και θα τεθεί σε ισχύ μόλις λήξει η περίοδος ελέγχου των 4 μηνών, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά 2 ακόμη μήνες. Τα μέτρα απλούστευσης που προβλέπονται στην παρούσα κατ' εξουσιοδότηση πράξη θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα καλύψουν το οικονομικό έτος 2025. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα από το οικονομικό έτος 2026, εάν το κρίνουν πιο βολικό.

Το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής

Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις