Ρυθμιστικά θέματα / Θέματα λειτουργίας και εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων

Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης για την απόκτηση συμμετοχής σε πιστωτικό ίδρυμα

Στις 18 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης επί ενός σχεδίου ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων σχετικά με τις αναγκαίες πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ο υποψήφιος αγοραστής στην αρμόδια αρχή κράτους μέλους της Ε.Ε., για την αξιολόγηση προτεινόμενης απόκτησης συμμετοχής σε πιστωτικό ίδρυμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, απαιτείται να παρασχεθούν στην αρμόδια αρχή πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα, τη φήμη και την χρηματοοικονομική ευρωστία του υποψήφιου αγοραστή. Περαιτέρω, για την υποστήριξη της ορθής και συνετής διαχείρισης του πιστωτικού ιδρύματος, ο υποψήφιος αγοραστής καλείται να υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, σε περίπτωση που με την εν λόγω ενέργεια αποκτάται ο έλεγχος του πιστωτικού ιδρύματος («control acquisition»). Επίσης, απαιτούνται πληροφορίες όσον αφορά τη νόμιμη προέλευση των πηγών χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, για την αξιολόγηση της υπόνοιας κινδύνων ξεπλύματος χρήματος/ χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2025.

 

Δελτίο τύπου της ΕΒΑ